Zlato a puncovní značky

zlato_auInternetový obchod Šperky-NM je registrován u Českého puncovního úřadu a pro Vaši maximální bezpečnost je uzavřena Dohoda o umožnění kontrolních internetových nákupů.

Veškeré šperky pocházejí ze zemí EU (Česká Republika, Německo, Itálie) a odpovídají předepsané ryzosti drahých kovů a dalších náležitostí stanovených zákonem.

Zlato je drahý kov, obdivovaný od pradávna pro své charakteristické rysy jako je vyjádření hodnoty, stability a také určitého postavení a luxusu. Již od dávnověku bylo používáno pro výrobu dekorativních předmětů a šperků a jako měnová záruka při emisích bankovek známá jako forma zlatého standardu. Zlatý standard používaný od r 1800 (s výjimkou Číny) v principu fungoval tak, že papírové peníze bylo možné kdykoliv vyměnit za peníze, to přirozeně omezovalo množství peněz v oběhu. Zvrat přinesla 1. světová válka, díky obrovským nákladům na vyzbrojování bylo "nutné" tisknout nové a nové peníze. Potíž byla v tom, že ty nebylo již možné podložit zásobou zlata. Konec zlatého standardu se stal odbržděním inflace. Zlato však trvá věky a považuje se za velmi dobrou formu uložení majetku.

Ryzí zlato je velmi měkký kov a tudíž pro zlatnický průmysl nepoužitelný. V ryzím stavu jej nalezneme v přírodě. Až teprve sloučením s dalšími drahými kovy jako např. měď, stříbro, nikl, zinek či paládium, vznikne slitina k výrobě šperků. Tyto příměsi mají vliv na konečnou barvu zlata – rozeznáváme zlato žluté, bílé a červené. Obsah zlata v klenotnických slitinách neboli ryzost se vyjadřuje v karátech (ryzí zlato je 24karátové). Barva zlata nemá vliv na karátovost šperku, ať již máte žluté, bílé či červené zlato, vždy se jedná o ryzost 585/1000.

V České republice je dle zákona povinnost označovat šperky z drahých kovů Státním puncem ČR. Tento punc garantuje ryzost, která je uvedena na šperku. Tato povinnost je u zlatých šperků s hmotností nad 0.5g, u stříbrných šperků s hmotností větší jak 3.0g.

Punc zaručuje pravost drahého kovu a značka puncu udává jeho ryzost. U zlata se setkáte nejčastěji s vyzobrazením hlavy labuťe tj. značku 14ti karátového zlata nebo s hlavou kohouta tj. značka 18ti karátového zlata. U stříbra je na šperku vyražena značka hlavy zajíce nebo kamzíka. Navíc často šperk obsahuje další značku a to registrovanou značku konkrétního šperkaře.

U nás nejčastěji používané značky:dohoda

  • 585/000 zlato 14ti karátové tj. podíl ryzího zlata je 585g z každých 1000g zlata/slitiny
  • 750/000 zlato 18ti karátové tj. podíl ryzího zlata je 750g z každých 1000g zlata/slitiny

Pro Vaši maximální bezpečnost při nákupu šperků jsme uzavřeli s Českým puncovním úřadem dohodu o umožnění kontrolních internetových nákupů. Tuto informaci si ověříte po rozkliknutí loga Puncovního úřadu. (Seznam registrovaných on-line prodejců).

Kontrola puncovní úřad:  http://www.puncovniurad.cz/cz/zlatnici.aspx

Klenotnictví N. Mocková - kamenné prodejny zadejte: Nataša Mocková

e-shop Šperky-NM zadejte: Lucie Štiková

znackapunc